BIOGOR

Istorijske znamenitosti

DOBRODOŠLI U
BIOGOR
WELLNESS & SPA

Iskusite zanosan svet nasleđa uz putovanje kroz dragocene istorijske znamenitosti ovog regiona.

ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI

Sisojevac

MANASTIR SISOJEVAC

U mestu se nalazi manastir Sisojevac čiji se naziv vezuje za sveštenika Sisoja. Manastir je pripadao Eparhiji braničevske Srpske pravoslavne crkve i najverovatnije je podignut u osmoj deceniji 14. veka. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1398. godine u povelji kneginje Milice koja je izdata monahu Sisoju Sinaitu. Manastir je zadužbina iz vremena srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Krajem 17. veka manastir je napušten i vremenom je zarušen. Manasit je obnovio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

ravaniva 800 450

MANASTIR RAVANICA

Na 10 kilometara od Sisevca, nalazi se manastir Ravanica, koji je tokom srednjeg veka predstavljao značajno središte duhovnog, kulturnog i književnog života tadašnje Srbije. Ime je dobio po reci Ravanici. Manastir je osnovao knez Lazar, a građen je u periodu od 1375. do 1381. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetom Spasu – Vaznesenju Gospodnjem a ograđena je čvrstim odbrambenim zidom sa sedam kula, od kojih danas postoje samo tri. Gradnjom ovog manastira započinje nova graditeljska epoha u Srbiji, poznata pod imenom moravska škola. Ravanički manastir jedan je od najznačajnijih duhovnih centara u Srbiji.

Manasija 800 450

MANASTIR MANASIJA

Manastir Manasija je podignut u 15. veku u Despotovcu. Manastir Manasija pripada najznačajnijim spomenicima srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija je građevina Moravske škole. Manasiju je podigao despot Stefan Lazarević. Mnogi smatraju da se njegove mošti danas nalaze u ovom manastiru. Sam manastir i celo njegovo područje je okruženo visokim bedemima, koji su imali odbrambenu ulogu. To je činilo jedanaest kula od kojih se isticala donžon ili Despotova kula. Kao najvažniji objekat manastirskog kompleksa smatra se crkva Svete Trojice. Ona spada u najlepše crkve moravskog stila. Bez obzira na veliku oštećenost i neočuvanost, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srpskog srednjovekovnog slikarstva.

Muzej 800 450

MUZEJ UGLJARSTVA

U Muzeju ugljarstva u Senju postoje 4 objekta koji se koriste kao deo muzejskog kompleksa: upravna zgrada iznad Aleksandrovog potkopa, mašinska radionica, Muzej ugljarstva i izvozni toranj sa parnom mašinom. Na prostoru između ovih zgrada nalazi se park sa teškim mašinama i velikim predmetima korišćenim u rudarskim oknima Senjskog rudnika i drugih rudnika u Srbiji. Muzejski kompleks i parna mašina, jedina tog tipa u Evropi koja je permanentno u funkciji do današnjeg dana, proglašeni su spomenicima kulture od velike važnosti za Republiku Srbiju i predstavljaju jedinstvenu pojavu u ovom delu Balkana. Bilo da ste zaljubljenik u istoriju, student željan znanja ili porodica koja želi da obogati iskustvo, Muzej ugljarstva nudi po nešto za svakoga.